Chippen

CHIPPEN ÉN GOED REGISTREREN


Lees hieronder alle belangrijke informatie!

Chippen én goed registreren - waarom is dat zo belangrijk?

Chippen alleen heeft geen nut!


De meeste honden- en kattenbezitters zijn er mee bekend: Het laten chippen van je huisdier. Voor een hond is het hebben van een chip verplicht, voor katten (helaas) nog niet.

Misschien denk je dat je hond nooit weg zal lopen of dat je kat altijd binnen zit. Maar een ongelukje is nu eenmaal snel gebeurd. Een dier kan schrikken van plotseling vuurwerk of iemand kan per ongeluk een deur of raam open laten staan. Een andere hond jaagt die van jou op of een kat maakt buiten iets mee waardoor hij vlucht. Of stel je krijgt een botsing met de auto waardoor je dier ontsnapt…

Er raken nog steeds heel veel huisdieren vermist en dan kan de chip uitkomst geven, is de gedachte.


Maar is chippen alleen genoeg? Nee!


Zonder goede registratie heeft je huisdier alleen een chip met cijfers. Mocht je dier gevonden worden en hij of zij wordt met een chipreader gescand en de chip is niet geregistreerd, dan kan die chip nergens teruggevonden worden in een databank en kun je als eigenaar niet bereikt worden. Wij lopen als team vaak tegen dit probleem aan. Gevolg is, dat als jouw huisdier hulp nodig heeft, deze naar een asiel gebracht wordt door bijvoorbeeld de dierenambulance en hij niet meteen naar huis komt. Je krijgt vervolgens ook nog kosten voor de dierenambulance of het asiel.


Heel soms is het wel mogelijk om op andere manieren informatie te verkrijgen over een ongeregistreerde chip. Wij doen dit speurwerk als team regelmatig en hebben dit ook als service, maar daar kunnen dagen, zo niet weken overheen gaan. Terwijl het zo makkelijk te voorkomen is!

De dierenarts / fokker / stichting of het asiel regelt de registratie toch?


Nee! Hoewel de meeste organisaties wel de registratie voor je (willen) regelen, is het helaas nog geen standaardprocedure. Je blijft dus áltijd zelf verantwoordelijk voor een goede registratie van de chip!
NB - per 1 november 2021 zijn de regels voor het chippen en regsiteren van honden aangescherpt. Je leest er
hier alles over.

 

Hoe kun je zelf de chip registreren?


Mogelijk heb je papieren meegekregen van de instantie waar je dier vandaan komt (asiel, stichting, etc.) met inloggegevens voor een databank. Gebruik dan de informatie uit de brief.
Heb je geen chippapieren of ben je deze kwijt? Kies dan online een databank, maak een account aan. Vul de gegevens in, betaal een klein bedrag en klaar! Je leest
hier precies waar je daarvoor moet zijn.


Houd de gegevens up-to-date!


Heb je een nieuw telefoonnummer? Ben je verhuisd? Heeft je dier een nieuw huisje? Vergeet dan niet de registratiegegevens aan te passen! Het voorkomt dat je alsnog niet te bereiken bent omdat je telefoonnummer niet meer klopt.


Komt een niet (goed) geregistreerde chip vaak voor?


Ja, helaas... en de aantallen vinden we best schokkend. In 2019 hebben we met onze gratis chip-checkacties meer dan 300 honden gescand. Daarvan was bij ruim 40% iets mis met de chipregistratie! Dat wil zeggen dat de chip niet of niet goed geregistreerd. Toch gaf het merendeel van de eigenaren van tevoren aangaf dat alles zou klopte.
En dit ging alleen nog maar om honden, waarvoor chippen verplicht is. Het is dus geen overbodige luxe dat we er extra aandacht aan te schenken!


Hoe check je de chipregistratie?


Ben je inmiddels benieuwd of alles bij jouw gechipte huisdier(en) wel klopt? Zoek het chipnummer op (deze staat meestal in het paspoort of in adoptie-/fokkerpapieren) en vul het in op de website van Chipnummer.nl om het te controleren.


Waar vind ik meer informatie?


Het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren heeft een uitgebreide website met alle informatie rondom chippen en goed registreren. Je leest er alles over op chip je dier website.


Wil je je huisdieren laten chippen?

neem contact op!
Share by: